In oktober 2012 zijn wij, Ben en Mia, samen met Red een Kind en andere belangstellenden het project in Zambia gaan bezoeken.
We hebben daar het werk gezien van de partnerorganisatie Reformd Church of Zambia (RCZ) en waren onder de indruk.
RCZ gaat er van uit dat de mensen zelf met een vraag/idee moeten komen en zelf zoveel mogelijk arbeid inbrengen, daarbij krijgen zij dan support en financiële hulp.
Wij zijn in het dorp Mutwizi geweest dat helemaal in het noorden van Zambia ligt.
De dorpsbewoners hadden als wens om een eigen gezondheidspost te hebben.
Het dorp is vanaf het dichtstbijzijnde ziekenhuisje in 1,5 uur met een truck bereikbaar over een hobbelige zandweg.
De mensen hebben niet eens een truck, dus is de bereikbaarheid nog lastiger.

Stichting Mebi heeft het geld voor het medisch centrum inmiddels overgemaakt, dus kan de bouw beginnen.
 


Health Post in Mutwizi
Bij het werken aan de health post in Mutwizi is vooruitgang geboekt. Het gebouw is helemaal af. Ambtenaren van het Ministerie van Gezondheid hebben het gebouw geďnspecteerd en gaan het nu uitrusten met meubilair, medische benodigdheden en personeel. Het ministerie heeft beloofd om twee leden van de gemeenschap te trainen om de health post te beheren. Deze training duurt een jaar en loopt van januari tot december 2014. Ook heeft het ministerie gezorgd voor een verpleegkundige. Alle logistieke zaken worden nu geregeld om de health post te openen voor de gemeenschap. Naar verwachting is de health post in januari in gebruik genomen.

Huis voor de medewerkers
Bij de nieuwe health post wordt ook een huis gebouwd voor de medewerkers. Met dit huis voldoet de gemeenschap aan alle voorwaarden van het ministerie om de health post in gebruik te mogen nemen. In januari wordt het huis geschilderd en worden de ramen en deuren geplaatst.


Terry Maluti: rolmodel uit Mutwizi
Terry Maluti is een van de vele kinderen die een moeilijke jeugd had. Dit kwam vooral door het gebrek aan goed onderwijs en goede gezondheidszorg in de regio. Dankzij de Mutwizi community school kon hij zijn basisschool afmaken. Een vervolgopleiding kon hij niet betalen, maar dankzij het dorpsprogramma verbeterde de situatie van zijn ouders en kon hij toch naar de middelbare school. Hij is nu afgestudeerd en wil graag leraar worden op de basisschool in Mutwizi voordat hij naar de universiteit gaat. Hij droomt ervan om dokter te worden zodat hij in de nieuwe health post aan de slag kan om een positieve verandering in de gezondheidszorg in zijn gemeenschap teweeg te brengen.

Er is nieuwe hoop op een betere toekomst in de gemeenschap en veel kinderen zien Terry als hun rolmodel. Hij is slechts een van de vele kinderen die hun opleiding zullen afmaken en een mooie toekomst tegemoet gaan.
 

Hoop op betere gezondheidszorg in Mutwizi
Voor lange tijd moesten de inwoners van Mutwizi meer dan 20 kilometer afleggen voor de dichtstbijzijnde medische voorzieningen van de Zambia National Service kliniek. Met name voor zwangere vrouwen en jonge kinderen was dit moeilijk. Hierdoor gingen veel mensen nooit naar de kliniek bij klachten, wat leidde tot slechte kwaliteit van leven en veel sterfgevallen.

Om de gemeenschap hierin tegemoet te komen, werkte RCZ samen met het Ministerie van Gezondheid aan mobiele medische diensten. Dit heeft de gezondheid van veel kinderen in de gemeenschap erg goed gedaan. Ondanks deze hulp bleef de vraag om een permanente medische staf in de gemeenschap bestaan. De bouw van het health center heeft daarom ook veel vreugde gebracht.

Felix Silumbe, dorpshoofd in een van de dorpen: “De health post zal de gemeenschap van Mutwizi en de aangrenzende gemeenschappen nieuw leven inblazen! De bouw van medische voorzieningen in de gemeenschap had niet op een beter moment kunnen komen. Het enthousiasme hierover gaat ver over de grenzen van de gemeenschap. Ambtenaren van het ministerie zijn hierdoor ook erg enthousiast en hebben beloofd om nauw samen te werken met RCZ om gezondheidszorg van hoge kwaliteit te bieden in deze gemeenschap”.
 

Zambia:
Donatie 2013 € 9316,- Bouw medisch centrum Mutwizi
Donatie 2012 € 5000,-
Donatie 2011 € 5000,-
 

 


M E N U

Home

Bouw 2020 / 2021

Afrika
 
Opening A Nice Place
   
 
Kenia 2019/2021
      Kenia 2015
     
Zambia 2012

Projecten

     2024
     2023
     2022
     2021
     2020
     2019
     2018
     2017
     2016
     2015
     2010 - 2014

Contact

 


 

 

Financiele verantwoording

Rekening nummer Stichting Mebi

Rabobank nummer
NL23 RABO 0156 6295 18


x

x
Stichting Mebi is aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).
x
Vanaf 1 januari 2010 is Stichting Mebi door de belasting aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

x


Copyright © 2013 apadasiny.nl