Eind augustus 2015 zijn wij 4 dagen naar Kenia geweest met Amref Flying Doctors om 3 projecten te bezoeken. Het hoogtepunt van de reis was om bij de Masaai een alternatief ritueel bij te wonen van meer dan duizend meisjes, die vrouw worden en daarbij niet meer besneden worden.
Ze gaan daarna ook langer naar school en worden minder jong uitgehuwelijkt, zodat ze meer toekomstperspectief hebben. We hebben een kliniek bezocht waar een week lang VVF operaties werden gedaan. Omdat vrouwen vaak te jong bevallen en besneden zijn lopen ze vaak een fistel op waardoor ze urine en ontlasting laten lopen, gaan stinken en worden verstoten. Door zo’n operatie kunnen ze weer meedoen in de samenleving. Met hulp van Amref worden in Kenia en Tanzania ook speciale VVF klinieken gebouwd, waar het hele jaar door zulke operaties worden gedaan. Als tweede hebben we een waterproject bezocht. We werden enthousiast ontvangen door de commissie, die uitlegden hoe alles werkt en waarom het zo belangrijk is.
Door schoon drinkwater zijn er minder ziektes en doordat het water dichtbij gehaald kan worden hoeven meisjes niet zo ver te lopen en kunnen dus meer naar school. Amref werkt bij zulke projecten samen met o.a. Simavi. Er moet altijd eerst een draagvlak zijn bij de mensen zelf en die werken er ook aan mee. Er wordt een put geslagen, pomp, tanks en leidingen aangelegd en daarna wordt het overgedragen aan een commissie van plaatselijke mensen. In de vakantie wordt door docenten op vrijwillige basis 3 dagen les gegeven aan de meisjes over kinderrechten, sexuele voorlichting e.d. ter voorbereiding op het ritueel. We konden delen van de lessen meemaken en hebben daarna nog wat spelen met elkaar gedaan. Op de grote dag van het ritueel waren wel 2000 mensen waaronder 1200 meisjes voor het ritueel, een hele belefenis. De meisjes werden door een erehaag binnengehaald en er was heel veel zang, dans en toespraken. Ze hadden allemaal een bandje om hun hoofd met NO FGM (geen vrouwenbesnijdenis). Het is mooi om van de meisjes zelf te horen dat ze graag naar school gaan en wat ze later willen worden. We hadden een hele fijne groep. Het was een genot om met de mensen van Amref op reis te zijn en we hebben veel waardering voor het werk dat zij doen en de manier waarop.
Zowel de Nederlandse als de plaatselijke mensen van Amref zijn allemaal zeer enthousiast en betrokken. Het was een heftig weekje met weinig slaap, maar heel veel positieve ervaringen rijker.


(PDF Dokument)


Ruim 7.000 Masai-meisjes ontkomen aan besnijdenis De innovatieve aanpak van Amref Flying Doctors blijft succes boeken in de strijd tegen meisjesbesnijdenis. Tussen 2009 en 2014 doorliepen 7.361 meisjes in Kenia en Tanzania een alternatief ritueel om vrouw te worden, zónder de pijnlijke en gevaarlijke besnijdenis.
 

Amref Flying Doctors

Lees meer

Girl Effect.org

Lees meer


   

 


M E N U

Home

Bouw 2020 / 2021

Afrika
  
 
Kenia 2019/2021
     Kenia 2015
    
Zambia 2012

Projecten

      2022
      2021
      2020
      2019
      2018
      2017
      2016
      2015
      2010 - 2014


Contact

 


 

 

Financiele verantwoording

Rekening nummer Stichting Mebi

Rabobank nummer
NL23 RABO 0156 6295 18


x

x
Stichting Mebi is aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).
x
Vanaf 1 januari 2010 is Stichting Mebi door de belasting aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

x


Copyright © 2013 apadasiny.nl